Zoetbeleg.
 Financieel op een zoete manier!

Dit is een nieuwe pagina.


Wat te doen met je pensioen?
Momenteel leven wij in het land met een van de beste pensioen stelsels van de wereld! Je werkt tot aan je pensioenleeftijd en hop je gaat met pensioen. Maar wat nou als dit tegen valt en wat nou als je er zelf wat aan kan doen?

In Nederland bouw je pensioen op vaak via je werkgever maar ook dit is soms niet van zelfsprekend. Ook als flexwerker kan je soms niks of weinig opbouwen omdat je te kort in dienst bent geweest. En als je wel opbouwt komt nu het volgende probleem opzetten namelijk de aanhoude lage rente. Als de rente laag is verdienen deze fondsen dus minder wees dus gewaarschuwd en kijk hier eens goed na! Wat je zelf kunt doen om er later toch enigszins warm bij te zitten lees je in deze blog!

Beleggen
Waar ik grote voorstander van ben is beleggen voor je pensioen. Als je hier vroeg mee begint kan je hier op latere leeftijd echt de vruchten van plukken! Gemiddelde jaarlijks rendement van beleggen is ongeveer 8% maar dit hangt compleet af van het geen waar je in belegt. Maar laten we voor het gemak uitgaan van 8% rendement voor de volgende som. Ik mag nog 38 jaar werken heb geen vermogen en ik ga maandelijks €200  beleggen met uitkomst dat 8% rendement dan heb ik over 38 jaar een bedrag van €528.758 staan los van mijn pensioen! Dit is dan een prachtig bedrag waarvan je op latere leeftijd nog volop kan genieten en wellicht de volgende generatie in je familie ook. Het mooie van dit bedrag is dat je maandelijks je salaris neemt en door het rendement van die maand je vermogen misschien gewoon gelijk blijft!

Sparen.
Als je maandelijks geld op zij zet heb je na een aantal jaar ook leuk bedrag. Wel zou je als je het zelfde bedrag als hier boven wilt sparen flink wat luxe inleveren tijdens je "werkleven". Ik neem bij deze berekening ook gewoon mijn 38 jaar als looptijd. Met sparen zou ik de inleg wel verhogen om na de 38 jaar toch wat vermogen te hebben ik ga dus nu maandelijks 350 euro sparen. Na 38 jaar lang sparen heb ik dan een bedrag van €159.600 gespaard. Maar dit bedrag is zonder kosten van de bank en 38 jaar aan inflatie en dus wellicht minder. Van dit bedrag en je pensioen geld kan je nog steeds leuke dingen doen maar in verhouding met de berekening hierboven is eigenlijk niet te vergelijken ( Wil je niet beleggen is het altijd de moeite waard!!). 

Investeren in vastgoed.
Investeren in vastgoed is een hele mooie manier om vermogen en ook inkomen te creëren. Door verhuur van een pand of panden kan dit een mooie extra zijn op je huidige salaris waardoor je inkomen stijgt. Stel ik koop een pand over 8 jaar dan heb ik 30 jaar aan tijd om deze investering terug te verdienen en dat lukt zeker! Het mooie van deze manier is dat je op een relatief snelle manier een passief inkomen kan creëren waardoor je eerder kan stoppen met werken. Tijdens je pensioen wordt de huur door betaalt en de waarde van je panden zal gaan stijgen! Wat mij betreft ook een schitterende manier van zelf je pensioen regelen.

Hier boven geef ik 3 voorbeelden van zelf pensioen opbouw. Het is dus niet meer zo van zelfsprekend dat als je ergens 40 jaar hebt gewerkt je pensioen zorgeloos zal zijn. Ben jij benieuwd hoe jou pensioen er voor staat? Kijk dan eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl hier zie je wat je tot dusver hebt geregeld, zelf heb ik er voor gekozen om wat extra premie te betalen over mijn salaris deze mogelijkheid is er soms ook bij jou werkgever.

Wees verstandig en kies er voor om zelf ook wat te regelen voor je pensioen. De drempel naar bijvoorbeeld beleggen is nog nooit zo laag geweest als dat het nu is, koop een simpele ETF of laat het voor je doen anders kun je later nog wel eens voor een onaangename verrassingen komen te staan. 


-ZB